Arabika (Coffea arabica)
Arabiku řadíme mezi ty lepší a kvalitnější kávy, však také proto tvoří zhruba 75% světové proukce. Roste ve vyšších nadmořských výškách mezi 600 - 2000 metry nad mořem. Tento kávovník je náročnější na pěstování, první úrodu může mít po 6 letech. Rostlina dorůstá výšky 3 - 5 metrů a nevadí ji změna počasí, naopak. Pěstuje se v ideální teplotě mezi 15-24 °C a velmi jednoduše ji můžete pěstovat i doma.
Arabika obsahuje mnohem menší procento kofeinu než Robusta. Chuťově Arabiky vybočují svoji kyselostí, ale záleží hodně na odrůdě a jiných dalších faktorech, které chuť ovlivňují, například na způsobu zpracování, pražení nebo přípravě.
-
Arabika Typica
Základní druh Arabiky, ze které se vyvinula řada různých odrůd. Pochází z Etiopie, rostla na prvních kávových plantážích v Jemenu. Typica má jen velmi nízkou produkci, ale excelentní kvalitu.
-
Arabika Bourbon
Vysadili ji Francouzi uprostřed indického oceánu na ostrově Réunion okolo roku 1708. Její mutace najdete v Brazílii a Latinské Americe. Bourbon produkuje o 30% více kávy než Typica, ale její sklizeň je stále menší než u ostatních odrůd. Kvailta této kávy je excelentní a velmi podobná Typice.
-
Arabika Caturra
Je mutace odrůdy Bourbon a vyšlechtili ji v Brazílii okolo roku 1930, poblíž města Caturra. Má vysokou produkci a zároveň vysokou kvalitu. Chuťově má výraznou kyselost a jemné tělo.
-
Arabika Mundo Nuovo
Je přírodní hybrid mezi Typicou a Bourbonem. Poprvé tuto odrůdu objevili v Brazílii. Zraje o něco později než ostatní odrůdy.
-
Arabika Maragogype
Je to mutace Typicy, byla také nalezena v Brazílii. Zrna Maragogype řadíme mezi největší kávová zrna na světě.
-
Arabika Pacamara
Vyšlechtili ji v roce 1958 v El Salvadoru, když zmutovali Maragogype s odrůou Pacas. Poznáte ji podle výrazného květinového aromatu a kořenitými tóny. Tělo má spíše jemnější.
-
Arabika Geisha
Patří v posledních letech mezi nejžádanější odrůdy kávovníků. V roce 1931 ji objevili v lesích v jihozápadní Etiopii. Chuťově Geishu poznáte podle její výrazné sladkosti a tónu lesního ovoce.
Zdroj: Petra Veselá. Kniha o kávě: Průvodce světem kávy s recepty na její přípravu. Vydání první. Praha: nakladatelství Smart Press, s.r.o., 2010, 2011. ISBN: 978-80-87049-34-I.
Zdroj obrázku: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coffea_arabica.png